כלים מתחום הדרכת ההורים הקשורים לתכני הספר
בין ארץ איבוד לארץ דמיון
משמעות מילים-
בשיר "הגרב שהלך לאיבוד" שבספר ניתן לראות כיצד הילד מפרש את המילה "תיזהר" כמילת אזהרה המעידה על סכנה ומכאן הוא קושר את ארץ איבוד למקום שאולי לא כדאי לו להגיע אליו. נסו לחשוב על מילים נוספות השגורות בפינו כמבוגרים, מילים "רגילות", תמימות, יומיומיות אם תרצו, שעבור הילדים עלולות להתפרש קצת אחרת.
שפת גוף-
כשעבדתי עם המאייר- אור ויצמן המוכשר על איורי הספר, על איור השיר "בדרך לגן" התעכבנו קצת יותר, בעיקר על הבעות הפנים של האמא. אור מיד הבין שהיא טרודה, לחוצה, אולי עצבנית ואני ביקשתי שקצת יעדן את תווי פניה כך שהיא לא תהיה כל כך "קשה". בעיני רוחי הבנתי שהיא מונעת מלחצי היומיום, היא ממהרת לעבודה ואין לה כל כוונה להתעלם מהילד, היא פשוט נתונה להתחייבויות שלה, לא קל לה... השיח הזה ביני לבין אור הבהיר לי עד כמה סיטואציה היא עניין של השקפה וכמה שפת גוף משפיעה.
לדוגמא- כשאנחנו יושבים ליד הילד לשיחה או "זמן איכות" ובאותו הזמן אוחזים בנייד, על אף שאנחנו מבטיחים לא לענות לשיחה שתתקבל או הודעה, עצם העובדה שאנחנו אוחזים בו משדרת לילד את התחושה שאנחנו אתו אבל גם במקום אחר. אנחנו גם לא נינוחים, יש ברקע דברים שמתרחשים וגם אם "רק אציץ לראות מי שלח את ההודעה" הילד יראה שאני לא לגמרי אתו.
דוגמא נוספת- נניח וסיטואציה מסוימת דרשה את התערבותנו, הילדים רבו ביניהם או שאנו נדרשים להסביר לילד באסרטיביות אך לא בכוחנות (וזה חשוב!) מה עמדתנו בנושא. כאשר נדבר אל הילד בגובה עיניו, נטרח לשנות את גובהנו על מנת לשבת על ברכינו בעת הדיבור איתו, סביר להניח שנשיג תוצאות טובות יותר מאשר אם נמשיך לנהל את השיח עם הפרשי הגבהים בינינו, שכן הילד עלול לפרש את המילים שלנו, מפייסות ככל שיהיו, ככאלה הנאמרות מגבוה (תרתי משמע).
הצעות לפעילויות, רעיונות ושיח בעקבות קריאת הספר
מעבר לים-
השיר "מעבר לים" שבספר, בין היתר, מעביר מסר שהדמיון שלנו הוא ללא גבולות. כל מה שנבחר יכול להיות שלנו במרחק מחשבה אחת.
מהו המקום הטוב שלנו? מהו המקום המרגיע או הבטוח? מה יש בו? כשאנחנו עוצמים את העיניים (לא חייבים, הדמיון לא מחייב את עצימתם) מה אנחנו רואים סביבנו? איך אנחנו נראים? מה אנחנו לובשים? מה יש לנו בידיים? מהו מזג האוויר? מה ברקע? מהו הנוף? ועוד... ועוד.....
ניתן להשתמש בכלי הזה לשם השגת מטרות שונות כמו פיתוח הדמיון והחייאת החלומות לשם הגשמתם ויצירת התחושה שאנו מסוגלים בראש ובראשונה. בנוסף זהו כלי מצוין להכרת הילד, לשחרור רגשות ולשיתוף. אני מאמינה שגם ברגעים של עצב, כעס, אולי תסכול... ילדים יכולים להתנתק רגע מהרובד הגלוי של הכעס או הרגש השלילי ולהתחבר לדברים העמוקים יותר, אותם תהליכי רקע שמניעים את אותה התנהגות שאנו מכנים כשלילית- התנגדות, צעקות, אלימות ועוד.

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיון: מפלצת השיער

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיון: מפלצת השיער

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיון: מפלצת השיער

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיון: מפלצת השיער
מפלצת השיער-
לפניכם מספר "מפלצות שיער" שילדים הכינו, בהשראת המפלצת החביבה שמופיעה בספר. היצירות הוכנו מגלילי נייר סופג שנחתכו לשניים. המפלצת שתכינו יכולה להיווצר מכל הנמצא בבית- חתיכות נייר, חוטים, פונפונים, פקקים ישנים או כל דבר אחר.
לתכנים נוספים, רעיונות ומחשבות בנושאי הורות ובכלל מוזמנים לעמוד הפייסבוק שלי: