הצעות לשיח רגשי עם הילדים בעקבות קריאת הספר
בין ארץ איבוד לארץ דמיון
מעבר לים-
השיר "מעבר לים" שבספר, בין היתר, מעביר מסר שהדמיון שלנו הוא ללא גבולות. כל מה שנבחר יכול להיות שלנו במרחק מחשבה אחת.
מהו המקום הטוב שלנו? מהו המקום המרגיע או הבטוח? מה יש בו? כשאנחנו עוצמים את העיניים (לא חייבים, הדמיון לא מחייב את עצימתם) מה אנחנו רואים סביבנו? איך אנחנו נראים? מה אנחנו לובשים? מה יש לנו בידיים? מהו מזג האוויר? מה ברקע? מהו הנוף? ועוד... ועוד.....
ניתן להשתמש בכלי הזה לשם השגת מטרות שונות כמו פיתוח הדמיון והחייאת החלומות לשם הגשמתם ויצירת התחושה שאנו מסוגלים בראש ובראשונה. בנוסף זהו כלי מצוין להכרת הילד, לשחרור רגשות ולשיתוף. אני מאמינה שגם ברגעים של עצב, כעס, אולי תסכול... ילדים יכולים להתנתק רגע מהרובד הגלוי של הכעס או הרגש השלילי ולהתחבר לדברים העמוקים יותר, אותם תהליכי רקע שמניעים את אותה התנהגות שאנו מכנים כשלילית- התנגדות, צעקות, אלימות ועוד.
תיבת אוצרות-
בשיר "תיבת אוצרות" שבספר, הילד מתאר את השלל אותו אסף כאוצר. הוא מעריך את האוסף שלו כדבר יקר ערך ולא חושש שמא יאמרו לו אחרת. האם ישנם דברים בחיי ילדכם שהם מגדירים כאוצר או יקרים (לאו דווקא במילים אלו) ויתכן ואתם מתעלמים מהם או מפחיתים בערכם? ציור שציירו ואנו שואלים אם לזרוק, יצירה מגלילי נייר שהכינו בגן ומבחינתנו תקועה לנו בסלון? שלא תטעו אני לא בעד לשמור כל דבר וגם אני זרקתי לא מעט אוספים/אוצרות בחיי, מודה. מה שכן, אני מציעה לתת לכל יצירה שכזו את הבמה הראויה לה- הקשיבו לילד, בקשו שיתאר מה הוא הכין/צייר/אסף בדרך, שימו לב לפרטים הקטנים והמיוחדים. אלו שככל הנראה הוא הקדיש להם זמן רב ומחשבה. תוכלו גם לערוך תערוכה שבועית, או להקדיש מדף בחדר לטובת "יצירות החודש". אני מאמינה שאחרי כל זה הילד יסכים להיפרד מאותם אוספים מעצמו על מנת לפנות מקום ליצירות ומחמאות חדשות.
מפלצת השיער-
בשיר "מפלצת השיער" שבספר, הילד מצליח לראות את ה"לא מוכר" או ה"מפחיד" כמשהו חביב, משעשע ומפרגן. הילד גם משתמש בדמיון שלו לשם האנשת השיח ומדמה אותו לחבר אוהד השותף לסודו, כזה המנופף לו לשלום וקורץ. אגלה לכם שגם סיפור זה, כמו האחרים, מבוסס על מקרה אמתי שלולא הייתי נכנסת לעולמו הקסום של הילד שלי שסיפר לי על אותה מפלצת שראה בחצר, ככל הנראה לא הייתי כותבת את השיר הזה, כמו גם את הספר כולו. עולם הילדים הוא קסום, מלא השראה ודמיון. הרשו לעצמכם לצלול לאותם רגעי קסם בהם הילד זורק משפט או מילה המרמזים על אותו עולם מופלא. הרשו לעצמכם להפליג בעולם הילדות ללא קשר לגילכם או תפקידכם במערך המשפחתי. השתמשו בהומור וביצירתיות. צלליות בחושך יכולות לרקוד במקום להניף ידיים מפחידות. הומור הוא דרך אפשרית וחביבה להתמודד עם פחדים.
פעילויות יצירה וכלים מתחום הדרכת ההורים הקשורים לתכני הספר
משמעות מילים-
בשיר "הגרב שהלך לאיבוד" שבספר ניתן לראות כיצד הילד מפרש את המילה "תיזהר" כמילת אזהרה המעידה על סכנה ומכאן הוא קושר את ארץ איבוד למקום שאולי לא כדאי לו להגיע אליו. נסו לחשוב על מילים נוספות השגורות בפינו כמבוגרים, מילים "רגילות", תמימות, יומיומיות אם תרצו, שעבור הילדים עלולות להתפרש קצת אחרת.

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיון: מפלצת השיער

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיון: מפלצת השיער

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיו ן: מפלצת השיער

הצעות ליצירה בעקבות קריאת הספר - בין ארץ איבוד לארץ דמיון: מפלצת השיער
מפלצת השיער-
לפניכם מספר "מפלצות שיער" שילדים הכינו, בהשראת המפלצת החביבה שמופיעה בספר. היצירות הוכנו מגלילי נייר סופג שנחתכו לשניים. המפלצת שתכינו יכולה להיווצר מכל הנמצא בבית- חתיכות נייר, חוטים, פונפונים, פקקים ישנים או כל דבר אחר.
לתכנים נוספים, רעיונות ומחשבות בנושאי הורות ובכלל מוזמנים לעמוד הפייסבוק שלי: